"Gesprekken met inwoners mis ik enorm"

De Verkeersonderneming spreekt regelmatig een collega of samenwerkingspartner over thuiswerken. Deze keer is dat wethouder Igor Bal, portefeuille ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid, verkeer en vervoer, werk en inkomen, dierenwelzijn en agrarische zaken van gemeente Nissewaard.

Hoe bevalt het thuiswerken u?

“Op zich best goed! Aan het begin van deze crisis was het wel even wennen uiteraard. Alle tools, nieuwe afspraken maken over ‘hoe we gaan thuiswerken’, etc. Ik mis de informele contacten met mensen wel. Waar je normaal gesproken regelmatig ook even wat bijpraat, zijn de gesprekken via alle online tools – in veelal grotere groepen – vaak wat zakelijker van aard.
Om het thuiswerken goed in te richten heb ik bijvoorbeeld mijn bureaustoel van kantoor opgehaald.”

Kunt u uw rol als wethouder goed vervullen, vanuit huis?

“Gelukkig kan ik mijn rol goed blijven vervullen. We vergaderen nu natuurlijk anders; we besturen anders. Er zijn andere onderwerpen om te bespreken en we hebben bv een crisisstaf in het leven moeten roepen, om de landelijke maatregelen te vertalen naar beleid voor Nissewaard. Dus mijn werk als wethouder is deels enorm veranderd. Maar ik kan mijn taak gelukkig vervullen vanuit huis. Binnen mijn portefeuille valt ook verkeer en vervoer. We monitoren hoe de aangepaste dienstregelingen werken. En ik heb laatst bijvoorbeeld een rondje meegereden met bus 403 over Voorne-Putten, om met eigen ogen te zien hoe EBS haar maatregelen getroffen heeft; overigens met EBS directeur Wim Kurver zélf achter het stuur van de bus!”

Wat mist u op dit moment het meest?

“Ondernemers kan ik gelukkig nog prima bellen; daar heb ik regelmatig contact mee, om te kunnen vragen hoe het hen vergaat in deze crisis. Maar gesprekken met inwoners mis ik enorm. We willen uiteraard wél bereikbaar blijven voor inwoners: zo hebben we een digitaal spreekuur op inschrijving met de wethouders en burgemeester ingeregeld. En we brengen wekelijks ons zgn. ‘Coronakrant’ uit, om inwoners zo goed mogelijk te informeren. Maar één-op-één met een inwoner van Nissewaard praten om te horen en te begrijpen wat diegene bezighoudt en welke vragen diegene heeft: dat mis ik erg.”

En wat mist u het minst?

“Nou, normaal gesproken reis ik bijvoorbeeld naar een afspraak die in totaal drie uur duurt. Ik sta daarvan dan bijvoorbeeld 30 minuten ‘op de agenda’. In de toekomst zie ik voor me dat ik die reis niet meer ga maken, maar ik lekker inbel. Dus deze crisis leert ons ook kritisch kijken naar onszelf en naar slimme oplossingen. Ik ben wel heel benieuwd hoe duurzaam gedragsveranderingen bij mensen zal zijn na deze coronacrisis.”

Hoe houdt u het contact met de collega’s, uw team, het college?

“Met de directe collega’s is digitaal en telefonisch contact houden en samenwerken lukt prima.
De gemeenteraadsvergaderingen zijn bijvoorbeeld wel ingewikkelder om digitaal uit te voeren. De besluitvorming staat hier onder druk; er wordt nu door het kabinet een spoedwet gemaakt om digitale besluitvorming mogelijk te maken.“

Zijn er naast de zakelijke gesprekken ook informele momenten met collega’s of partners, om contact te houden met elkaar?

“Onder het mom van ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’: ik miste de informele gesprekken met de collega’s flink en ben me ervan bewust het informele contactmoment er ook mag zijn. Ik las daarom nu telkens de eerste vijf minuten even in om bij mijn gesprekspartner(s) de tijd nemen om te checken: gaat alles goed met jou, met je familie en je geliefden?
Daarnaast heb ik met het college al eens een digitale borrel gehouden. En onze ambtelijke organisatie heeft een pub-quiz georganiseerd met alle collega’s; heel gezellig!”

Wat zijn uw keuzes qua outfit, in deze gekke tijd? 🙂

“Ha ha, nou ik kleed me voor de online meetings representatief maar mét comfort; dus een joggingbroek met daarop een net overhemd.”