"Ik vergaderde zelden digitaal, maar het went snel."

Het wethouderschap is een veeleisende baan: lange dagen op het Stadhuis en veel onderweg naar allerlei vergaderingen. En dan ineens is ook Judith Bokhove, wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal van Rotterdam gedwongen om veelal vanuit huis te werken. Hoe bevalt dat? Bokhove zit er positief in en zegt: “Het is best heel fijn. De aanleiding is natuurlijk afschuwelijk maar er is ook een prettige bijvangst. Ik eet nu tussen de middag en ’s avonds samen met mijn gezin en zie hen vaker. Eigenlijk woonde alleen mijn dochter van 17 nog thuis maar mijn studerende kinderen wonen nu ook weer grotendeels bij ons waardoor het een gezellige drukte is. Ik realiseer mij overigens heel goed dat thuiswerken met bijna volwassenen heel wat anders is dan met jonge kinderen die ook nog onderwijs moeten krijgen. Ik benijd die ouders dan ook niet. Het lijkt mij lastig om met kleine kinderen om je heen te moeten werken terwijl iedereen aan je trekt.”

Slim en efficiënt samenwerken

“Voorheen vergaderde ik zelden digitaal, het is het opmerkelijk hoe snel het went en hoe goed het werkt. Het is zelfs heel efficiënt. Je denkt vooraf goed na wie er bij een vergadering aanwezig moet zijn en je probeert het zo kort mogelijk te houden. Dat slimme en efficiënte samenwerken is iets wat we moeten vasthouden,” zegt Bokhove gedreven.
Vanuit de gemeente wordt het digitaal werken ondersteund via MS Teams. “Bokhove: “Je werkt nu de hele dag met verschillende digitale programma’s waar ik voorheen amper van had gehoord. Leuk, want ik houd van nieuwe dingen. Tegelijk ben ik wel alert of de verbinding veilig is. Dat zou ik anderen ook aanraden. Ook het digitaal vergaderen moeten we straks blijven doen. Niet bij een eerste kennismaking, je wilt iemand toch eerst een beetje kunnen ‘lezen’ en dat is digitaal lastiger. Maar ik zal zeker in de toekomst vaker digitaal vergaderen in plaats van reizen naar een andere locatie of bellen. Omdat je iemand ziet, is digitaal vergaderen een handig en fijn instrument om erbij te hebben.”

Ontspanning in representatieve kleding

“Wat ik door het thuiswerken mis, zijn de korte afstemmingsmomenten in de wandelgangen. Het zijn kleine contactmomenten maar nu pas realiseer ik mij hoeveel informatie je daar deelt. Wat ik ook mis is mijn beweging. Om van de ene afspraak in de stad naar de andere te gaan, pakte ik vaak de fiets. Lekker even buiten bewegen is gelijk een momentje van ontspanning. Ik mis mijn tochtjes wel. Gelukkig hebben we een hond die ook regelmatig naar buiten wil. Een mooi excuus om met hem een blokje om te lopen.” Overigens zul je Bokhove dan niet in een trainingspak aantreffen. “Hoewel ik het erg leuk vind om collega’s in zo’n sportieve outfit te zien in hun persoonlijke omgeving, ben ik gewoon aan het werk en daar hoort voor mij representatieve kleding bij.”

Borgen nieuwe manier van werken

Iedereen is nu in een versneld tempo gewend geraakt aan een andere manier van samenwerken, digitale vergaderingen en ontmoetingen en aan minder reizen. Bokhove: “De bijvangsten zijn overduidelijk: efficiënter vergaderen, minder files en je hoort van werkgevers dat ze kantoren niet hoeven uit te breiden als iedereen 1 of 2 dagen per week blijft thuiswerken. Wanneer je daarnaast op dagen waar het kan eerst thuiswerkt en digitaal inlogt en pas na de drukte op weg gaat, worden de spitsen gespreid en is er meer ruimte voor iedereen. Ik hoop echt dat we een aantal van die voordelen vasthouden na de crisis en niet weer in oude gewoontes terugvallen.
Gedragswetenschappers zeggen altijd dat een verandering beklijft als het gemakkelijk is. Nu heeft bijna iedereen kunnen ondervinden hoe gemakkelijk thuiswerken is, zeker als de scholen weer open gaan. Dat is hoopvol naar de toekomst. Wel hoop ik dat het openbaar vervoer straks weer volop gaat worden gebruikt.”

Anderhalve meter-samenleving

Het coronavirus heeft er in een rap tempo voor gezorgd dat we anders naar de inrichting van de stad kijken. De verwachting is dat de anderhalve meter-samenleving nog wel even duurt. Als er minder mensen tegelijk in de winkel mogen zijn, zullen er buiten rijen ontstaan. Passen die mensen wel op sociale afstand op de stoep? Moet je die verbreden en waar haal je die ruimte vandaan? Vraagstukken waar Bokhove nu al volop mee bezig is. “Afgelopen weekend was het zo druk op de Kruiskade dat die werd afgesloten voor de auto om zo voetgangers en fietsers meer ruimte te geven. Nu was het noodzaak maar wellicht zijn er plekken waar je dit permanent kunt doen of alleen op zaterdag en zondag. Relevante beslissingen in deze tijd waar nu ook draagvlak voor is. Dat had je je drie maanden geleden niet kunnen voorstellen. In feite vindt de keuze over het vervoermiddel al thuis plaats. Als je ergens niet met de auto kan komen, neem je automatisch een alternatief. Goede communicatie over afsluitingen is daarbij wel onontbeerlijk.”

Thuiswerktip van de week

Bokhove: “Op je werk gaat het vaak wat vanzelfsprekender maar plan ook thuis goed je pauzes om te bewegen, te eten, drinken en voor je familie te zorgen.”