
Laten we het positieve benadrukken
Aral Voskamp is al vanaf dat hij een kind was geboeid door mobiliteit. Dat was ook zijn motivatie om Civiele Techniek te studeren in Delft met als specialisatie Verkeersmanagement. Na zijn afstuderen wilde hij vooral de innovatieve kant op met nadruk op duurzaamheid. Aral: “We moeten goed voor onszelf en voor onze habitat zorgen.” Zijn interesses komen samen in zijn werk als coördinator van de gebiedsmanagers Duurzame Mobiliteit in de Rotterdamse haven.
In zijn functie als coördinator stuurt Aral vier mobiliteitsmakelaars aan die namens het Havenbedrijf Rotterdam en Zuid-Holland Bereikbaar in de haven werken om bedrijven te ondersteunen en te voorzien van informatie om hun mobiliteit te verduurzamen.
“Het Havenbedrijf heeft drie speerpunten. Naast digitalisering is dat duurzaamheid en bereikbaarheid. De business managers van het Havenbedrijf hebben natuurlijk ook veelvuldig contacten met de bedrijven maar dan is het vestigingsbeleid vooral onderwerp van gesprek. De mobiliteitsmakelaars gaan dedicated met bedrijven aan de slag om hun bereikbaarheid te verduurzamen. Bereikbaarheid is het bestaansrecht van de haven. Als de bedrijven in de haven hun goederen niet meer snel kunnen aan- of afvoeren dan is dat de dood in de pot. Net zo belangrijk is dat de medewerkers op een duurzame en snelle manier op het werk kunnen komen. Het reduceren van CO2 wordt daarbij steeds belangrijker. En de makelaars kunnen de bedrijven daarbij goed ondersteunen. Zij helpen de bedrijven met fietsstimulering, potentie onderzoek, vanpools, openbaar vervoer en informatie over fiscale wetgeving zoals de fiets van de zaak. De makelaars hebben daarbij de mogelijkheid om ervaringskennis tussen bedrijven onderling te delen. Wat werkt bij jou? Wat was jouw aanpak?”
Racefietsen
Zelf is Aral een fervente fietser. Hij heeft een stuk of tien racefietsen die allemaal te huur zijn. “Niet om er geld mee te verdienen maar wel om mensen zo laagdrempelig mogelijk kennis te laten maken met de wereld van de snelle sportieve fietsen. Als je het handig aanpakt en de fiets past bij jou dan kan je makkelijk 20 kilometer naar je werk fietsen.”
Toekomstige ontwikkelingen
Wat gaat er de komende jaren vooral veranderen, denk je? “Over 3 jaar is er veel meer laadinfra. Dan kunnen bedrijven gemakkelijk opladen en zijn er geen belemmeringen meer om elektrisch te rijden. Dat geldt ook voor het vrachtvervoer,” meent Aral stellig.
“Ook zal de Maasvlakte hopper flink zijn uitgebreid. Deze 8-persoonsbus biedt maatwerkvervoer aan medewerkers in de haven. Je meldt je rit via de app aan en de hopper brengt je naar je werk of het OV.”
“En niet onbelangrijk over drie jaar kunnen we bedrijven nog beter helpen om hun medewerkers in beweging te krijgen. We weten dan meer over gedragsverandering bij duurzame mobiliteitsaanpassingen en hebben meer tools. Veranderingen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Maar veel veranderingen zijn echt leuk,” zegt Aral gedreven. “Ze geven weer een nieuwe dimensie aan het leven. Daarom hoop ik dat meer mensen vooral het positieve van veranderingen inzien. En niet stilstaan bij wat lastig is. Dat het onderwerp van gesprek is wat er wél werkt, wat er leuk is aan de verandering, waar het meevalt en hoeveel voordelen iets biedt.”
Contact
Wil je in contact komen met Aral of via hem met de mobiliteitsmakelaars Duurzame Mobiliteit in de haven? Neem dan contact met hem op.