“Ik fiets omdat ik het leuk vind. Niet omdat ik een prestatie neer moet zetten."

“Ik fiets omdat ik het leuk vind. Niet omdat ik een prestatie neer moet zetten. Of omdat ik train voor de Alpe d'Huez. Elke dag fiets ik van Bleskensgraaf naar Gouda en weer terug, een afstand van 54 kilometer bij elkaar. En met veel plezier.” Marian Klein, opleidingsmanager bij het Hoornbeeck College in Gouda, is verkozen tot fietsheld van 2020.

“Wat ontzettend leuk dat ik Fietser van het jaar ben geworden,” is Marians eerste reactie. “Ik zag jullie mail en dacht eigenlijk dat het spam was. Je krijgt wel vaker mails binnen die nep blijken te zijn. Maar dit is echt.” Marian kan het amper bevatten en al helemaal niet als ze hoort dat maar liefst 35 personen haar hebben genomineerd zonder dat ze daar iets van wist. De reden dat veel mensen Marian hebben genomineerd heeft vooral te maken met de afstand die ze elke dag op de fiets aflegt. Van haar huis in Bleskensgraaf naar haar werk in Gouda is het heen en weer maar liefst 54 kilometer.

“Onder normale weersomstandigheden en als de pont niet teveel wachttijd heeft doe ik er minder dan een uur over. Ik fiets op een speed pedelec en houd er goed de vaart in. Ik kies de wegen waarop ik lekker kan doorrijden en regel het zo dat de scholieren al op school zitten of al thuis zijn. Op die (puber)leeftijd kan je niet verwachten dat ze zich altijd keurig aan de regels houden, niet zwabberen of niet met zijn drieën naast elkaar rijden. Dus kies ik een ander tijdstip en trap ik stevig door. Op zijn hards fiets ik zo’n 42 a 43 kilometer per uur, maar gemiddeld kom ik uit op zo’n 36 kilometer. Het nadeel van de speed pedelec is de helm, was het nou nog een stoere racehelm maar wat je op moet is zo’n potmodel en dat ziet er eigenlijk niet uit. Jammer!”

Vermijden van files

Marian heeft niet altijd naar haar werk gefietst. “Een paar jaar geleden ging ik nog met de auto naar het werk. Maar ik baalde steeds meer van de files en vertragingen. Toen maakte ik via mijn zwager kennis met een speed pedelec en dat leek mij wel wat. Via mijn werk kon ik deelnemen aan het fietsenplan en dat scheelde in de aanschaf van de fiets. Naderhand is de school waar ik werk verhuisd naar Gouda en was het weer een stukje verder fietsen maar dat vind ik niet erg. Daarbij kwam ook mijn dochter bij ons op school en vond ik het raar als zij met de fiets ging en ik met de auto. ”

“Eigenlijk ben ik nu een beetje verslaafd aan geraakt aan het fietsen. Ook vergaderingen extern probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen. Dan plan ik van te voren mijn reistijd goed in en ga lekker met de fiets op pad. Vaak krijg ik de vraag hoe ik dat doe als het regent, maar dat gebeurt eigenlijk niet zo vaak. En als het een keer wel regent kan je je er goed op kleden. Op het werk heb ik altijd wel wat reservekleding en ook reserveschoenen liggen. Want ik fiets vaak op B-wegen en dan spat de modder nog wel eens op.”

Meetbaar goede conditie

Het leuke aan het fietsen is dat je hoofd na een ritje als je thuiskomt lekker leeg is terwijl je onderweg al wel een hele werkplanning voor de andere dag hebt kunnen maken. En mijn conditie is met sprongen vooruit gegaan. Bij de jaarlijkse gezondheidstest die we van het werk krijgen, heeft de arts dat ook bevestigd. Er was een duidelijk verschil meetbaar. Een speed pedelec trapt dan wel licht maar je moet natuurlijk wel zelf trappen.”