Mary-Lou van de Walle

In het najaar van 2020 interviewden we Mary-Lou van de Walle die toen net een elektrische fiets had aangeschaft. Het plan was om met de e-bike vanaf haar woonplaats Sliedrecht naar haar werk bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht te gaan fietsen. Als we haar nu vragen hoe de e-bike bevalt, reageert Mary-Lou: “Ik ben er heel blij mee en doe eigenlijk alles op de fiets tegenwoordig.” De actie waarbij mensen korting krijgen op de aanschaf van een fiets, elektrische fiets of speed pedelec is een initiatief van Rijkswaterstaat en is te vinden op de website van Ways2go.nl.

“Ik ga vrijwel altijd met de e-bike naar het werk. Door wind en regen, maar niet als het sneeuwt en glad is.” Mary-Lou had haar fiets 3 weken toen ze een vrij heftige val maakte door het natte weer. “Ik was daarna heel bang geworden en merk dat ik ook nu nog voorzichter ben, alhoewel het wel steeds beter gaat.” Buiten gladheid en sneeuw stapt ze eigenlijk altijd overal naartoe op de fiets. “Het is zo heerlijk om met gemak te fietsen. Ik probeer regelmatig nieuwe routes als ik van werk naar huis fiets. Dan kom ik er thuis achter dat ik 5 kilometer heb omgefietst.”

“De reden om met de fiets in plaats van met de auto naar het werk te gaan is dat ik met fietsen milieuvriendelijk bezig ben, ik geniet van de natuur, soms vertrek ik eerder van huis om op een mooie plek de zon op te zien komen én foto’s te maken. Ik kan snel beslissen om ergens anders naar toe te fietsen en het is bovendien beter voor mijn gezondheid en de slanke lijn.”

Sinds Mary-Lou de elektrische fiets aanschafte in september 2020 heeft ze er al 1780 kilometer mee gefietst. “Pas moest ik in Dordrecht iets afgeven bij iemand; dan ga ik ook op de fiets en dan  gebeurt het zomaar dat ik 38km fiets omdat ik nog een mooi rondje Biesbosch mee pak. Mijn e-bike  is echt een beetje m’n kindje geworden,” grapt ze er achteraan. “Ik ben er heel voorzichtig mee, zet ‘m altijd goed op slot en loop in het weekend nog weleens met een kwast naar de schuur om het zand van de mechanische delen van de e-bike te ‘stoffen’.”

Op de vraag of ze vaak nat regent, reageert ze: “Dat gebeurt mij inderdaad regelmatig. Het weer in Nederland is soms zo onvoorspelbaar”. Ik heb een medium regenpak in de fietstas zitten, dat een lichte regenbui tegenhoudt, maar als het gaat hozen, heb ik er niet zoveel aan. Ach, ik kan tegen een stootje, ben een Hollandse meid. Volgend jaar maar op zoek naar een betere uitrusting.”

Mary-Lou maakte gebruik van de kortingsregeling waarbij mensen die nu vaak met de auto naar het werk gaan en overstappen op een fiets, elektrische fiets of speed pedelec € 300 korting krijgen op de aanschaf. Deze actie maakt deel uit van een breder pakket aan mobiliteitsmaatregelen waar bewoners en bedrijven tijdens het groot onderhoud van de N3 gebruik van kunnen maken en is een initiatief van Rijkswaterstaat. Kijk voor alle acties en voorwaarden op www.ways2go.nl/N3.