Mensen denken vaak dat de auto sneller is

Wekelijks spreken we vanuit Ways2go met iemand die dagelijkse fietst. Dat kunnen korte stukken zijn, of juist lange fietstochten. Op een bijzondere fiets of juist op gewone stadsfiets. Deze week spraken we met Henk van Leeuwen, die vertelde over zijn fietsen.

Met maar liefst 4 fietsen is Henk een echte fietsfan te noemen. “Fietsveiligheid is onderdeel van mijn werk, maar ik vind het ook leuk om ook privé bezig te zijn met fietsen. Elke fiets heeft wordt ook bepaald doel gebruikt. Daarom heb ik er ook een aantal. De stadsfiets gebruik ik voor dagelijkse bezigheden zoals de boodschappen of een tripje van Barendrecht naar Rotterdam. Mijn racefiets en mountainbike gebruik ik in voor fietstochten in mijn vrije tijd. Rijd ik door de bossen, dan pak ik de mountainbike. Voor tochten de racefiets. Ook staat er nog een stadsfiets bij mijn ouders, maar die gebruik ik zelden.”

De afgelopen jaren ben ik ook op een aantal fietsvakanties geweest. Enkele jaren geleden zat ik in Engeland om daar te gaan mountainbiken en vorig jaar nam ik de racefiets mee naar Frankrijk. Je kunt dus wel stellen dat fietsen maar ook bezig zijn met de fiets een echte hobby is!” aldus van Leeuwen.

“Mensen denken vaak dat de auto sneller is dan de fiets. Maar in stedelijk gebied wint de fiets het toch vaak. Je bent wendbaarder, hebt de fiets sneller gepakt dan de auto en hoeft vaak niet lang te zoeken naar een plek. Daarnaast hoef je ook geen parkeerkosten te betalen.”

Naast een fietscomputer heeft Henk ook accessoires om zijn mountainbike om te bouwen tot een vakantiefiets. “Aan een stadfiets hoef je niks te doen, maar met een fietscomputer weet ik hoe hard ik heb gefietst en waar ik ben geweest. Daarnaast kun je met andere banden en een bagagedrager je mountainbike ombouwen tot een vakantiefiets.”

Tot slot wordt Henk gevraagd waar je op moet letten bij de aanschaf van een fiets. “Dat ligt er aan. Ik heb mijn stadsfietsen tweedehands gekocht en mijn mountainbike en racefiets zijn nieuw. Bij een stadsfiets moet je letten op goede, banden. Een paar versnellingen en een goed slot. Bij een mountainbike en racefiets moet je kijken naar de belangrijke onderdelen. Zoals goede banden, remmen, de ketting etc. Neem vooral iemand mee die er verstand van heeft anders kan het een duur grapje worden wanneer je de belangrijke onderdelen in een keer moet vervangen.”