Met fietsen neem je al trappend afstand van je werk

Philip Hendricks is afdelingsleider op het Alfrink College in Zoetermeer. “In mijn werk schakel ik de hele dag tussen de vragen en wensen van leerlingen en overleggen met collega’s, tussen praktische zaken en beleid. Dan is het fijn om aan het eind van de dag naar huis in Den Haag te fietsen. Een afstand van circa 20 kilometer enkele reis waar ik zo’n 50 minuten over doe. Een mooie afstand om mijn hoofd leeg te maken en afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.”

Fiets met elkaar mee!
“In de ochtend fietsen we met drie collega’s naar het werk. We ontmoeten elkaar bij de Geestbrug in Rijswijk en gaan dan gezamenlijk verder. Dat is niet alleen heel gezellig maar de afstand lijkt daardoor ook veel korter! Met zijn drieën fietsen motiveert enorm. Dat kan ik iedereen aanraden. Ook al fietsen we allemaal op een ander soort fiets, toch is dat goed te doen. En, als je met elkaar hebt afgesproken om te gaan fietsen, dan ga je ook,” weet Hendricks. Zelf fietst hij op een reguliere fiets. “Een paar jaar geleden heb ik tweedehands een licht model trekkingfiets gekocht. Die bevalt mij prima voor deze afstand. Ik heb er verder niets aan toegevoegd of veranderd.”

“Met zijn drieën proberen we zo lang mogelijk door te fietsen in het jaar. Maar we houden wel een korte winterstop. Dat heeft eigenlijk niet zozeer met de kou te maken maar meer met het feit dat we vroeg op school moeten zijn en vaak in de namiddag naar huis gaan. Dan is het zowel op de heen- als op de terugweg donker. En dat is wel vervelend. Gelukkig beginnen de dagen alweer te lengen en fietsen we nu weer naar het werk."

Door te fietsen kom je los van je werkdag
De reden waarom Philip fietst is divers. “Natuurlijk word je door te fietsen fitter. En dat is prima! Het met elkaar meefietsen heeft vooral een sociaal aspect. Gezellig even bijkletsen terwijl je onderweg bent. Je leert elkaar dan ook op een andere manier kennen. In de middag fiets ik vaak alleen terug en dan zorg je al trappend dat je letterlijk afstand neemt van je werk. Goed voor mijn geestelijke gezondheid! Loskomen van de werkdag en je richten op je privéleven zorgt ervoor dat mijn werk-privé balans in evenwicht.”

Fotobijschrift: Philip staat in het midden