“Bij MN is het een feest om onze kleurrijke en groene fietsenstalling binnen te rijden.”

“Bij MN is het een feest om onze kleurrijke en groene fietsenstalling binnen te rijden”, zeggen Pauline Rasterhoff en Luuk Aarts van MN in Den Haag. MN is dan ook niet voor niets de winnaar geworden van de verkiezing ‘mooiste fietsenstalling van Zuid-Holland 2020’. Aarts: “We zijn heel bij dat onze stalling de mooiste is van heel Zuid-Holland. Dank dat jullie ons gekozen hebben. Dat is een duidelijke erkenning van ons MVO-profiel, en meer specifiek het fietsbeleid van MN. De eer hoort vooral te gaan naar de afdeling Facilities die de stalling heeft ontworpen en alle wensen en ideeën van de gebruikers werkelijkheid heeft gemaakt.”

Visitekaartje

“De stalling is superbelangrijk omdat het ook ons visitekaartje is. Wanneer je als medewerker ’smorgens aan de slag gaat, kom je met de fiets via de stalling ons pand binnen. De stalling is dus het eerste wat je ziet, voordat je in de kantoorruimtes komt. Rondom de stalling ligt een hele schil aan voorzieningen voor gemak en vitaliteit: de doucheruimte, de droogkasten voor kleding maar ook de fitnessruimte. Het geeft een goed signaal waar we als organisatie voor staan: het promoten en ondersteunen van gezonde mobiliteit. Ons pand ligt in het centrum van de stad dus we stimuleren ov- en fietsgebruik van medewerkers. Dat helpt mee om de stad bereikbaar te houden, is duurzaam en het scheelt parkeerplekken. Een andere reden die steeds belangrijker wordt is dat fietsen bijdraagt aan vitaliteit. Bewegen en gezondheid worden steeds belangrijkere aspecten,” zegt Aarts.

Neusje van de zalm

Rasterhoff: “De fietsenstalling heeft eigenlijk alle faciliteiten die je maar kunt bedenken: 400 plaatsen voor fietsen, inclusief plekken voor bakfietsen en scooters. De stalling is van alle gemakken voorzien: goed verlicht en met muziek, ruim voldoende laadfaciliteiten voor de elektrische fietsen en scooters, kleedkamers voorzien van douches met handdoeken, doucheschuim en een föhn, een droogrek om de natte regenkleding op te hangen, lockers met ventilatie. En dan komt er ook nog elke week 1 dag de eigen fietsenmaker langs! Hij voert snelle reparaties uit of geeft de fietsen van medewerkers een servicebeurt. Heel sympathiek is dat hij niet alleen voor MN komt, ook de buren, leden Green Business Club Beatrixkwartier zijn welkom. En ben je een keer zonder fiets, dan kan je deze ook lenen, 4 gewone en 2 e-bikes, al was het maar om aan te wennen.”

Positieve feedback medewerkers

“Medewerkers zijn heel tevreden met de voorzieningen, zegt Aarts. “Zo is er positieve feedback als we weer oplaadpalen bijplaatsen, maar als er iets niet ok is, krijgen we het ook te horen. Bijvoorbeeld als er een keer een douche niet beschikbaar is vanwege onderhoudswerkzaamheden. Voordat het merendeel van onze medewerkers thuiswerkten werden alle faciliteiten goed benut. Op dit moment kan de fitnessruimte niet worden gebruikt en zie je dat medewerkers met cruciale taken, die naar de zaak móeten komen, de ruimte gebruiken om te sporten. Dat doen ze op eigen gelegenheid en er is daar voldoende ventilatie.”

Wensen

Ondanks dat MN de zaken zeer goed voor elkaar heeft, zijn er toch nog wensen, want het kan altijd beter. Rasterhoff: “Onze fietsenstalling is zeer ruim opgezet, maar om het pand hebben we geen eigen grond. Dat betekent dat de fietsen van bezoekers vaak op de stoep staan. Op die stoep direct voor ons pand staan te weinig nietjes. Daar zouden we er graag meer van willen hebben. Dan kan je bezoekers er ook op attent maken dat ze ons heel goed per fiets kunnen bereiken.” Ook Aarts heeft een wens: “De fietsenstalling heeft een helling. Stel dat je die kan vervangen door zo’n mooie roltrap die ook in de fietsenstalling van het Centraal Station Den Haag aanwezig is. Dan heb je echt de ultieme stalling.”

MN tips voor andere werkgevers

  • Geef de fiets de ruimte. Vaak groeien parkeerplekken wel mee met de grootte van de auto’s maar dat doen we bij fietsplekken niet. Houd rekening met bakfietsen en kratten op de fiets. Die nemen wat meer ruimte in beslag.
  • Zorg dat de stalling vlakbij de verfrissingsmogelijkheden ligt zoals douches, droogkasten voor kleding, etc. Met name de medewerkers die grotere afstanden fietsen en dat ook doen als het een keer regent, waarderen dat enorm.
  • Bedenk dat de behoefte aan laadpalen groeiende is. Wanneer je er nu 2 a 3 plaatst, weet je zeker dat je er over een half jaar weer extra laad faciliteiten bij moet plaatsen.