Spreiden en mijden is the best of both worlds

En thuiswerken én op kantoor!

Dit interview vond plaats voor het ingaan van de Covid-maatregelen van 6 november 2021.

Het beleid van T-Mobile op Spreiden en Mijden is duidelijk: medewerkers hebben (buiten de lockdown perioden) de vrijheid om te kiezen waar ze werken. Vanuit hun verantwoordelijkheid bepalen zij wat het beste bij het werk past. “Onze missie is om ‘connected’ te zijn, maar we zijn ook ‘unlimited’, dus we leggen niet van boven af op hoe de verdeling kantoor en thuis werken is. Als je dat wel doet, loop je de kans dat je aanzet tot reizen, dat kan toch niet de bedoeling zijn,” zegt Saskia Bekkers, HR directeur T-Mobile.

Direct bij binnenkomst in de Haagse hal van het hoofdkantoor van T-Mobile is het beleid van de organisatie merkbaar: een grote open ruimte waarin de magenta huiskleur de boventoon voert. Zitzakken worden afgewisseld met gezellige stoelen en in half open ruimtes kan aan tafels overlegd worden. Picknick banken, tafeltennistafels, voetbaltafels en een restaurant complementeren het geheel. Dit is duidelijk een bedrijf waar belang wordt gehecht aan ontmoetingen. Saskia Bekkers, HR directeur T-Mobile, beaamt dit. Onze missie luidt: ‘We won’t stop until everyone is connected.’ We hebben het dan over verbinding tussen mensen maar gezien onze core business telecom ook over de verbinding tussen mens en machines en tussen machines onderling. Natuurlijk is dit beleid niet van kracht tijdens de lockdown, dan is de regel duidelijk: we werken allemaal thuis!

Naast T-Mobile voeren we drie andere merken: Tele2, Simpel en Ben. We zijn groot geworden door acquisities, maar nog meer door kwaliteit te leveren. We zien onszelf als de “magenta-familie”: we hebben een cultuur waarin we met elkaar aan de slag gaan voor de klant. Customer first! Het continu verbeteren van onze producten staat daarbij voorop. En dat lukt goed. Op dit moment zijn we de nummer 1 op de mobiele markt, daar zijn we trots op maar dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Naar onze klanten maar zeker ook naar onze medewerkers.”

Hybride werken is intrinsiek gedreven.

Bekkers vervolgt: “We waren al wel gewend om thuis te werken maar sinds 2020 is dat natuurlijk in een stroomversnelling gekomen. Voordeel is dat ons netwerk prima op orde is. Daar hadden we geen omkijken naar. In eerste instantie hebben we gezorgd dat medewerkers er thuis goed bij zaten. Dus heel veel hardware als stoelen, schermen en zelfs headsets waren te leen. Inmiddels hebben we ons beleid verder verfijnd en werken we hybride. Corona was de trigger, maar de blijvende trigger is onze bedrijfscultuur. Hybride werken is bij ons intrinsiek gedreven.”

Thuis en op kantoor werken is gelijkwaardig

“Spreiden en mijden is in feite the best of both worlds: het online werken en het werken op kantoor is gelijkwaardig aan elkaar. We maken van bovenaf geen keuze en roepen niet dat je fifty-fifty op kantoor en thuis moet werken. Medewerkers maken zelf een keuze op basis van het type werk dat ze doen en wat het beste bij hen past. Heb je een operationele meeting met veel inhoudelijke onderwerpen en aspecten, dan kan je dat heel goed online vanuit huis doen. Gaat het meer om brainstormen en creatief met elkaar aan de slag zijn, dan past een fysieke bijeenkomst het beste. En alles daartussen in? Dat is keuzevrijheid! Ingegeven door het werk dat gedaan moet worden. Onze missie is om ‘connected’ te zijn. De vraag is of je dat bereikt door altijd thuis te werken. Maar we zijn ook ‘unlimited’ dus we leggen niet van boven af op hoe de verdeling kantoor en thuis werken is. We denken zelfs dat als je de regel oplegt waarbij mensen twee dagen per week naar kantoor moeten komen, dat je dan aanzet tot reizen. Dat kan niet de bedoeling zijn. We verwachten van onze medewerkers dat ze zelf die verantwoordelijkheid aan kunnen. We schetsen kaders maar geven vrijheid aan de teams.”

Dare to care

“Over onze visie, de vrijheid en de kaders, zijn we heel duidelijk geweest,” zegt Bekkers. “We hebben er bijeenkomsten en workshops over georganiseerd voor het gehele bedrijf. Belangrijk is dat we blijven luisteren naar de medewerkers. Zo hebben we enquêtes uitgezet aan het begin van corona, bij de start van de andere werkwijze en na een jaar. Opmerkelijk was dat de uitkomsten nagenoeg hetzelfde waren. Daarmee wisten we dat we op de goede weg zaten. De omschakeling naar thuiswerken en hybride werken is een continue leerproces waarbij we medewerkers betrekken en hen bevragen: hoe gaat het met je? Wat heb je nodig? ‘Dare to care’ is onderdeel van de strategie.”

Duurzaam vervoer

“Ons hoofdkantoor in Den Haag is direct gelegen achter het Station Hollands Spoor, ideaal voor medewerkers die met het ov reizen. Onze ambitie is om over 5 jaar ons wagenpark geheel CO₂-neutraal te hebben . Dat kunnen we echter niet alleen. Zo gaan we het gesprek aan met Q-Park, want de infrastructuur in de garage moet daarop afgestemd zijn. Je hebt dan voldoende laadpalen nodig. En we gaan het gesprek aan met de leasemaatschappij. De innovaties bij auto’s gaan nu zo hard dat we de autokeuzelijst per kwartaal updaten. Dat is heel vaak. Het liefst doe je dat zo min mogelijk maar de innovatie gaat snel en we willen voorop lopen.”

“Het hybride werken beleid heeft ons tot nu toe al veel opgeleverd, aldus Bekkers. “Medewerkers maken een bewuste keuze of ze reizen of niet. En ze maken bewust de verbinding met collega’s. Door het thuiswerken boor je ook weer nieuwe lagen aan in de communicatie en in de bedrijfscultuur. Zo zie je nu hoe medewerkers er thuis bij zitten. Dat brengt iedereen ook weer dichterbij bij elkaar. Daarnaast is er een betere werk-privé balans door het ontbreken van reistijd.”

Den Haag: Voor iedereen schoon en bereikbaar.

Begin 2020, besloten acht grote bedrijven in Den Haag, Aegon, ANWB, NN Group, PostNL, Shell, TNO, Siemens en T-Mobile zich gezamenlijk in te zetten voor een betere en duurzamere bereikbaarheid van de stad. Zij verenigden zich onder de naam The Hague Connected met als motto ‘Den Haag: Voor iedereen schoon en bereikbaar.’ De onafhankelijke denktank en aanjager voor de economie, de Economic Board The Hague, faciliteert dit proces de komende jaren.

Bekkers: “We hebben er bewust voor gekozen om hierin deel te nemen. Als grote partijen kunnen we met elkaar het verschil maken. Zo brengt ieder iets mee vanuit de eigen bedrijfscultuur. De ANWB zorgt voor veiligheid als je onderweg gaat en zijn wij de ‘enabler’ die het mogelijk en makkelijk maakt om thuis te werken. En als dat kan, hoef je niet altijd te reizen. Dan krijg je een heel andere stad. We zijn onder de indruk van de oproep van Dirk de Bilde van Siemens om een statement te maken en met elkaar een dag de auto te laten staan. Hierbij sluiten we graag aan en we roepen andere bedrijven op dit ook te doen. Met elkaar zetten we een beweging in gang.”