Winda Handajani

Winda Handajani rijdt elke dag van haar woonplaats Alphen aan den Rijn naar haar werk in Leiden. Van deur tot deur is dat precies 15 kilometer. Winda: “Ik fiets altijd, tenzij het glad is dan pak ik het openbaar vervoer. Maar liever niet want op de fiets kan ik mijn hoofd even leegmaken. Wind of regen maakt mij niet uit, daar kan je je op kleden. Juist die frisse lucht is fijn, daarom ga ik ook liever niet met het openbaar vervoer. In Indonesië waar ik vandaan kom, zijn de ramen in de bussen open en waait het lekker door. Hier zijn ze dicht en dat wordt het al snel benauwd.”

Winda is echt een enthousiaste fietser: “Ja, ik fiets graag. Dan heb ik tijd voor mijzelf. Ik rijd op een gewone fiets, geen e-bike en ik probeer er naar mijn werk niet langer over te doen dan 50 minuten. Meestal doe ik het in zo’n driekwartier. Dat houd ik goed in de gaten. Ik fiets zonder muziek op omdat je je wel goed moet concentreren. Er rijden ook e-bikes en scooters die veel sneller gaan en dus moet je oog hebben voor je veiligheid, dat kan beter zonder de afleiding van muziek.”

Snel lang wegwerkzaamheden

Ik ben geboren en getogen in Indonesië. Daar fietste ik ook al maar dat waren heel kleine afstanden van 2 kilometer. Nu fiets ik al 9 jaar naar mijn werk. Toen ik in Nederland aankwam was er geen ander vervoer dan de fiets want ik had toen nog geen rijbewijs. Met de fiets kom je overal, je bepaalt zelf hoe hard je rijdt en je hoeft niet te wachten op het ov. En het gaat sneller dan lopen. Dus je kan weg gaan wanneer jij dat wenst. En het bespaart op je reiskosten. Fietsen bevalt gewoon heel goed. En je kan het altijd doen: ook als er wegwerkzaamheden zijn kan je er altijd snel om heen fietsen. Meestal hoef je niet eens af te stappen.”

Winda Handajani is een van de genomineerden van de Ways2go actie “Fietser van het jaar 2020”.