Haringvlietbrug A29

De Haringvlietbrug wordt in 2023 gerenoveerd. Sinds 2021 gelden er verkeersmaatregelen op de brug zodat deze veilig gebruikt kan worden tot aan de renovatie.

Van 9 juni tot en met 4 augustus 2023 vindt groot onderhoud plaats aan het beweegbare deel van de Haringvlietbrug (A29). De klep, bewegende delen en technische systemen van de brug zijn toe aan vervanging. Door de renovatie blijft de brug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar.

Tijdelijke maatregelen

Het wegdek van de brug is gemaakt van aluminium platen die met klemmen vastzitten aan de brugklep. De klemmen trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt. De sterkte van de trillingen wordt bepaald door de hoeveelheid verkeer, het gewicht van het (vracht)verkeer en de snelheid waarmee het verkeer over de brug rijdt. Sinds augustus 2021 gelden er daarom verkeersmaatregelen op de Haringvlietbrug. De maximumsnelheid is verlaagd naar 50 km/h en in beide richtingen zijn de rijstroken versmald. 

Afsluiting Haringvlietbrug

Het vervangen van de klep en het bewegingswerk van de brug is een ingewikkelde operatie. De vervanging vindt plaats van vrijdag 9 juni 22.00 tot vrijdag 4 augustus 2023 23.00 uur. Tijdens de vervanging is de Haringvlietbrug dicht voor al het wegverkeer.

Sinds 1 januari 2023 is de Haringvlietbrug gestremd voor de hoge scheepvaart (hoger dan 13 meter). De lage scheepvaart scheepvaart kan onder het vaste deel van de brug door en heeft zo geen last van de stremming van de brug en de renovatiewerkzaamheden. Deze stremming voor de hoge scheepvaart duurt tot de beweegbare delen van de brug en de technische systemen zijn vervangen en getest. Dit zal naar verwachting in het najaar van 2023 zijn. 

Samen beperken we de hinder

Helaas veroorzaken de maatregelen en de renovatiewerkzaamheden hinder voor het wegverkeer. Beide geven overlast voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Moerdijkbrug (A16) en de Haringvlietdam (N57). De Kiltunnel (N217) is tijdens de afsluitingsperiode van de Haringvlietbrug tolvrij. Weggebruikers moeten rekening houden met extra drukte en reistijd op de A29 én op omliggende wegen vanwege de renovatie.

Met actuele reisinformatie, uitgebreide communicatie en gerichte mobiliteitsmaatregelen probeert Rijkswaterstaat de hinder zoveel mogelijk beperken. Rijkswaterstaat kan de hinder niet alleen beperken, dit moeten we samen doen. We raden dan ook aan om - als het mogelijk is - thuis te werken, om te rijden, buiten de spitsen te rijden of gebruik te maken van ander vervoer dan de auto. Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug wordt de dienstregeling van Connexxion en Arriva aangepast.

Pont Haringvlietbrug

Via de parallelbaan van de Haringvlietbrug kunnen (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer het Haringvliet over. Voor deze weggebruikers is het niet mogelijk om een omleidingsroutes te volgen, simpelweg omdat deze te lang zijn. Daarom zet Rijkswaterstaat 2 veerverbindingen in: een pont voor (brom)fietsers en voetgangers en een pont voor landbouwverkeer. Beide ponten varen langs de brug zodat de extra reisafstand zo kort mogelijk is. Aan de noordkant vertrekken de veerponten vanaf het oostelijke strandje dat naast de brug ligt. Aan de zuidkant bij trailerhelling en horecagelegenheid de Banaan. Op de fietspont is ruimte voor zo’n 175 voetgangers of 75 passagiers met een fiets of brommer. In samenwerking met de gemeentes Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Moerdijk worden gratis pendelbussen ingezet tussen P+R-terreinen en de pont.

Lees meer over de werkzaamheden, de verwachte hinder en de alternatieven

Wilt u als werkgever meer weten over alternatieven voor bezoekers, medewerkers of leveranciers? Kijk op Samen Bereikbaar voor meer informatie over beschikbare ondersteuning voor ondernemers, werkgevers en logistieke partijen.

 

Renovatie Haringvlietbrug

Bekijk de meest actuele informatie over de werkzaamheden, planning, verwachte hinder en maatregelen

Dumoco+ app regio Hoeksche Waard, Drechtsteden en Goeree-Overflakkee

Zet jouw fietskilometers om in vouchers, uitjes en andere leuke beloningen met de gratis Slim Reizen Challenge.

Korting op de Waterbus

Tijdens de afsluiting krijg je 50% korting op de Waterbus.

Korting op deelfiets of e-bike

Tijdens de afsluiting kun je in de Drechtsteden de eerste twee uur gratis gebruikmaken van een deelfiets of e-bike.

Maatwerkadvies bedrijven

Benieuwd welke mogelijkheden en alternatieven er zijn voor bedrijven en hun medewerkers om de hinder te beperken? Vraag kosteloos een adviesgesprek aan.