
lunch & learn webinar: Fietsstimulering? Schakel hulptroepen in!
Een poster in de kantine, een deelfiets in de stalling en alle medewerkers gaan fietsen. Helaas! Zo gemakkelijk gaat het niet. Fietsstimulering lukt alleen als je mooie oplossingen biedt die goed passen bij groepen medewerkers. Maatwerk dus! Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Er zijn veel gespecialiseerde aanbieders met ieder verschillende soorten oplossingen. En die komen vandaag aan bod.
Moderator Anna Schouten heet alle aanwezigen van harte welkom bij dit lunch & learn webinar van Zuid-Holland Bereikbaar. Op verzoek is het thema dit keer Fietsstimulering. Een warm welkom aan de aanbieders die vandaag aanwezig zijn en jullie meenemen in de verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Daan de Wit, Verena van der Hoek, Peter Rossewij, Gerbert Hupkens en Ronald Crombag. Daarnaast zien jullie een interessante video zien over Bikefitting.
Dit vinden de webinar deelnemers
We starten met een stelling:
Fietsstimulering is:
- Altijd goed, hoe meer mensen op de fiets, hoe beter
- Nutteloos, collega's gaan er niet meer door fietsen
- Nodig, maar we bereiken er zo weinig mee
- Anders,…
De meerderheid kiest voor optie 1: Fietsstimulering is altijd goed, hoe meer mensen op de fiets, hoe beter. Twee personen hebben een andere mening. Zij melden dat fietsstimulering soms wordt beperkt door:
- Geografisch grote afstanden. Woon-werk & werk-werk.
- Beperkte doelgroep, veel kantoormedewerkers wonen niet bepaald in de buurt.
Pitch 1: Daan de Wit van de Fietsfabrieck
daan@fietsfabrieck.nl / https://fietsfabrieck.nl/
De Fietsfabrieck stimuleert fietsen en wil werkgevers helpen om fietsen bij medewerkers te stimuleren. Dat doen zij onder andere door de Fiets kansen scan.
Een Fiets kansen scan kan door werkgevers worden ingezet bij medewerkers. Het zijn circa 25 vragen waarmee je de daadwerkelijke behoeften toetst onder medewerkers zodat er daarna actie op kan worden ondernomen. Er wordt gevraagd naar zaken als: voorzieningen, bereikbaarheid, vitaliteit, duurzaamheid en veiligheid. De antwoorden worden via een dashboard inzichtelijk gemaakt. De grootste uitdaging zit in de fiscale fietsaspecten, de diversiteit van de doelgroepen en de omgeving van het werk.
Pitch 2: Verena van der Hoek van VCCR
verena.van.der.hoek@vccr.nl / https://vccr.nl/
Wij willen stimuleren dat meer medewerkers gaan fietsen en daarbij ontzorgen we de werkgevers. Door het inzetten van een kortingsactie op de aanschaf van een fiets zetten meer medewerkers de stap om te gaan fietsen. De redenen waarom werkgevers hiermee aan de slag gaan zijn heel verschillend: van meer vitaliteit van medewerkers tot aan het oplossen van een parkeerprobleem en alles wat er tussen zit. Het is altijd maatwerk. In een gesprek met de werkgever halen we naar boven waar behoefte aan is en waar we kunnen faciliteren. We kijken naar het gehele traject; fiscale zaken subsidies, maar ook naar de communicatie en marketing.
Pitch 3: Peter Rossewij van de Mobiliteitsfabriek
Peter.Rossewij@mobiliteitsfabriek.nl / https://dumoco.nl/
https://a20.ways2go.nl/home/
https://ways2go.nl/nl/werk-aan-de-weg/roseknoop-rotterdam/
Wij zijn het Duurzame Mobiliteits Collectief en richten ons vooral op overheden en bedrijven. Doel is het dichterbij brengen van andersoortige mobiliteit. Onze Dumoco+ app registreert waar iemand rijdt en welk vervoermiddel wordt gebruikt. En via de QR-code ook of iemand thuiswerkt of bijvoorbeeld de sportschool bezoekt. Op basis van dat gedrag kan je punten verdienen die weer in te wisselen zijn tegen beloningen/cadeautjes.
We stimuleren vooral het fietsen, maar ook het reizen met het OV. Aanvullend op het beleid organiseren we ook challenges. Vitaliteit is vaak een reden voor het bedrijf om aan de slag te gaan. I.v.m. AVG rapporteren we geanonimiseerd terug aan het bedrijf.
Pitch 4: Gerbert Hupkens van Fietsend naar je werk
https://www.fietsendnaarjewerk.nl/ / Gerbert@fietsendnaarjewerk.nl
Als je het fietsen hebt gestimuleerd wil je ook weten hoeveel mensen en hoe vaak mensen fietsen. Daarbij helpen we bedrijven door het verstrekken van tags en een registratiepaal. Medewerkers krijgen een tag die wordt bevestigd aan de fiets, aan de spaak. Bij de ingang van de fietsenstalling zetten we een registratiepaal neer. Iedere keer dat een medewerker met de fiets binnenkomt wordt dat geregistreerd. Zo krijg je een goed beeld van het aantal fietsers. Het is een positieve manier om meer te gaan fietsen. Je kan als bedrijf daar punten en/of beloningen voor geven. En er is variatie als het slecht weer is of in de winter, dan geef je extra punten. Dat kan gemakkelijk worden toegevoegd.
Als bedrijf hebben we wel tagnummers maar geen namen en adressen van medewerkers. Het systeem is heel snel in het bedrijf te installeren: we brengen de hoeveelheid tags die nodig zijn en we zetten de registratiepaal neer. In 4 tot 6 weken is het systeem up and running.
Pitch 5: Ronald Crombag van De Boom en het Meer
https://www.deboomenhetmeer.nl/
Wij zijn marktleider en brengen de werkgever en de medewerker in beweging. De werkgever ondersteunen we om het fietsklimaat verder te versterken en de medewerker kan een fiets of scooter uitproberen. Vaak zie je dat werkgevers na het bepalen van een fietsbeleid starten met een fietsprobeerpool. Dan kan het beleid in de praktijk van start gaan en merk je direct waar medewerkers interesse in hebben.
Het gaat om gedragsverandering: eerst activatie en daarna opvolging met instrumenten zoals een fietskortingsactie of een fietsregeling. Bij de werkgever wordt op deze manier de fietspotentie inzichtelijk. Wij willen dat potentieel verzilveren: het aantal fietsers verhogen, reuring rondom de acties en verhogen vitaliteit. Eén op de 5 fietsers blijft circa 2 dagen per week fietsen, is onze ervaring. Dat wordt hoger als er daarna een kortingsactie op de aanschaf van fietsen is.
Pitch 6: Aron Kremer van Biomechanieker
Bekijk hier het filmpje over Fietsfitting.
info@biomechanieker.nl / www.biomechanieker.nl
Door de fiets goed passend te maken bij de persoon blijven mensen langer en gezonder fietsen. En ze presteren beter. Bikefitting voorkomt problemen en blessures. We komen ook op het bedrijf om medewerkers te helpen.
Vragen:
Telt de Dumoco +app ook stappen?
Nee, dat doet de app niet. Hij kan ook niet gekoppeld worden met andere apps of watches.
Is de Dumoco +app ook individueel te benaderen? Of kan dat alleen in combinatie met een bedrijfsabonnement?
Je kunt de app ook individueel gebruiken Juist rondom wegwerkzaamheden. Iedereen kan de app downloaden en deelnemen aan de challenges die worden georganiseerd. Omdat de beloningen door overheden beschikbaar worden gesteld voor een specifieke doelgroep krijgt niet iedereen de beloningen.
Wie monteert de tag aan de fiets?
Dat doet de werkgever zelf. Hij krijgt genoeg fietstags om het personeel te voorzien.
Daarnaast is er ook een koppeling mogelijk met een fietsleasebedrijf, waardoor de bikies (punten) kunnen worden ingezet om de maandelijkse kosten van de leasefiets te verlagen.
Is de fietsprobeerpool ook mogelijk met gewone fiets en met speed pedelecs?
Ja, dat kan met alle typen en ook met e-scooters. Eigenlijk alle vervoermiddelen die beter zijn dan de auto. We hebben als doel: uit de auto en verder met duurzaam, gezond vervoer. Je hebt ook mensen die nog nooit gefietst hebben, bv. expats. Ben je werkgevers in de Hoeksche waard of Drechtsteden dan kan je meedoen aan een uitprobeeraanbod van fiets/e-bike. Die is gekoppeld aan de werkzaamheden van de Heinenoord.
Wat gebeurt er met de tag als de fiets weg/verkocht/gestolen is of als de tag is verloren?
Dan krijg je een nieuwe tag. Soms hebben deelnemers meerdere tags omdat ze verschillende fietsen hebben, bijvoorbeeld in de winter een andere fiets dan in de zomer. Overigens vallen de tags er niet zomaar af.
Is de tag koppelbaar met andere systemen?
De tags is koppelbaar aan het AFAS HR systeem.
De tips van Elske
Het is vanmiddag duidelijk geworden. Wanneer je als werkgever het fietsen wilt stimuleren dan kan je daarbij een heleboel hulptroepen inzetten. Je hoeft het niet alleen te doen.
Het begint met een mobiliteitsscan. Zuid-Holland Bereikbaar voert die gratis voor je uit. Daarna kan je je specifiek op de fietsers richten met de Fiets kansen scan.
Vervolgens ga je aan de slag met het beleid: wil je een kortingsregeling? Dat hoef je niet zelf te verzinnen dat hebben bedrijven al eerder gedaan en daarbij kan je worden ontzorgd.
Daarna wil je bijhouden of medewerkers wel fietsen. Dan doe je met een app maar ook met een tag.
En om het nog leuker te maken kan je daar punten en/of beloningen aan koppelen. Met een tag kan je eenvoudigweg registreren of medewerkers fietsen.
Zijn groepen medewerkers nog niet zover dat ze al fietsen en wil je hen ook bereiken, zet dan een fietsprobeerpool in. Dan laat je hen het fietsen ervaren. Gaan ze dan daadwerkelijk fietsen dan is een goede houding van belang. Dan houd je het lang vol. Dan komt Bikefitting om de hoek kijken.
Al deze zaken kunnen door hulptroepen voor je worden verzorgd!
Vanuit ZHB bieden we veel zaken kosteloos aan. Dus niets houd je tegen om lekker te gaan fietsen.
Onze ervaring is dat medewerkers vaak slechts een duwtje nodig hebben om te gaan fietsen. Zo’n challenge, het uitproberen of een tag kan dan net helpen. Onze makelaars helpen hier graag bij.
Tot slot
Anna Schouten dankt alle deelnemers voor hun actieve inbreng bij dit webinar. Met name grote dank aan de sprekers en deskundigen van vandaag: Daan de Wit, Verena van der Hoek, Peter Rossewij, Gerbert Hupkens, Ronald Crombag en Aron Kremer.
Neem als werkgever vooral contact op met de mobiliteitsmakelaars. Zij kunnen je verder helpen en vragen beantwoorden. Zij weten welke regelingen er zijn, hoe andere werkgevers dat doen en hebben de kennis en tools om je verder te helpen. info@ways2go.nl
Wil je een van de vorige webinars terugkijken? Dat kan. https://ways2go.nl/nl/werkgevers/webinars/
Dit webinar werd georganiseerd door Zuid-Holland Bereikbaar: Anna Schouten, Ellery Landheer en Elske van de Fliert (mobiliteitsmakelaars) en Marina Meens (communicatieadviseur en projectleider campagne Ways2go).
Het volgende lunch & learn webinar is op vrijdag 16 juni
In de chat worden de volgende onderwerpen genoemd als onderwerp voor het volgende webinar:
deelfietsen en steps, waar liggen de mogelijkheden?