Verslag webinar: ‘Fiets de winter door’

Fietsen in de winter? Is dat een goed idee of kan je beter overstappen op een ander vervoermiddel? Doorfietsen! Zeggen de experts en mensen die dat altijd al doen. Ook in de winter moet je fit blijven. En daarbij ligt er in Nederland ook geen vier maanden sneeuw. Werkgevers kunnen er veel aan doen om hun medewerkers te stimuleren te blijven fietsen. We geven de tips en tricks.

Moderator Anna Schouten heet alle aanwezigen van harte welkom bij dit lunch & learn webinar. Een bijzonder welkom aan onze sprekers van vandaag: Meike Lansbergen van Groeifiets en Fred Pruis van Politiedienstencentrum. Is fietsen alleen iets voor de zomer? Doorfietsen in de winter, hoe doe je dat? En wat regel je als werkgever?

Fietsstimulering bij de politie

Fred Pruisen geeft aan dat de politie het fietsen van medewerkers stimuleert en enthousiasmeert. De campagne waarmee ze dat doen heet: Fiets je fris. De politie heeft 63.235 medewerkers verdeeld over 824 locaties en 12 regionale eenheden. We hebben veel voorzieningen. Eigenlijk zou elk medewerker kunnen fietsen.

De Politie is Fietsambassadeur en dit valt onder de werkgeversaanpak van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  • Landelijke aansturing
  • Regionale Fietsambassadeurs met elk een eigen intern netwerk
  • Verbinding tussen medewerkers, organisatie en derden
  • Strategisch geborgd in beleid, cao en financiering

De Politie hanteert in haar beleid 3 sporen:

  • Regelingen
  • Voorzieningen
  • Activiteiten

Ambitie:

  • Jaarlijkse stijging van 10% van het aantal aanvragen van de fietsplanregeling.
  • In 2030 maakt 37% van de medewerkers structureel gebruikt van de fiets voor het woon-werk verkeer.

Regelingen:

19 cent/km woon-werkverkeer

CAO (invoering mobiliteitskaart medio 2023):

  • Combinatiereis
  • Stallingskosten fiets
  • Deelfiets

Fietsplanregeling:

  • Aanschaf of private lease € 1.500,- 1 x per 5 jaar belastingvrije vergoeding
  • Inclusief onderhoudscontract, verzekering en accessoires
  • 50% van de werkdagen met de fiets naar je werk
  • Gedeelte of gehele traject

Voorzieningen:

  • Gouden keurmerk Fietsvriendelijk Bedrijf
  • Via de Fietsersbond
  • Europees keurmerk
  • Uiterlijk 2027 is 80% locaties gecertificeerd
  • Katalysator voor realisatie/aanpassing fietsenstallingen, laadpunten, reparatiezuilen, kleedruimtes, douches en lockers.

Activiteiten in 2023:

  • Fiets naar je werkdag
  • Politie sportdag
  • Foto-acties
  • Workshops
  • Probeerweken
  • Fietsclinics
  • Fietsenmaker op het werk
  • Beloningsactie (voor- en najaar) bij aanvraag fietsplan
  • Bikkelcampagne in najaar

 

Vraag: Is het haalbaar om 37% van de medewerkers op de fiets te krijgen?
We denken van wel, maar de Politiemensen zijn auto minnend. We doen er alles aan om het fietsen te stimuleren. Daarnaast zullen we ook gaan reguleren, bijvoorbeeld door het aantal parkeerplekken omlaag te brengen. Overigens helpt de hoge brandstof prijs bij het stimuleren van fietsen.

Vraag: Welke accessoires kiezen de medewerkers?
Dat zijn voornamelijk regenpakken en fietstassen.

Vraag: Hoe meet je of borg je dat medewerkers die in het Fietsenplan zitten ook daadwerkelijk 50% van de tijd fietsen naar het werk?
Dat blijft lastig.  Onze systemen  zijn (nog) niet geavanceerd genoeg om dit te meten. Dus we vertrouwen nu op de professionaliteit en de verantwoordelijkheid van medewerkers.

Vraag: Hoe is de privacy van de app geborgd?
Privacy staat bij ons hoog in het vaandel. We maken gebruik van de Love-to-Ride -app. https://www.lovetoride.net/nederland. Met de app is afgesproken dat politiemensen toegang ebben door alleen hun voornaam en e-mailadres in te geven.

Vraag: Heb je tips om medewerkers te stimuleren de winter door te fietsen?
Met name de bikkelacties die we bij de fietsenstalling doen door medewerkers daar een kop warme chocolademelk aan te bieden wordt enorm gewaardeerd.

 

Fiets de winter door , ook met je kinderen
Meike Lansbergen is van Groeifiets. Een organisatie die flexibele fietsabonnementen biedt zodat een kind van loopfiets tot grote maat kinderfiets altijd het goede model heeft. Tevens wordt gezorgd voor het onderhoud van de fietsen. Ook bij ouders zien we vaak de twijfel in de winter: wel of niet doorfietsen? Ouders en kinderen trekken hier samen in op. Als de kinderen niet meer fietsen doen de ouders het ook niet meer.
Tips van Meike die gericht zijn op kinderen maar ook voor werknemers tellen

  1. Zorg dat je goed gekleed bent. Dus zo dat je het niet koud hebt maar dat je je nog wel kunt bewegen. Let op met een capuchon. Als je je hoofd naar links of rechts draait om het verkeer te zien, zie je de binnenkant van je capuchon! Beter is om een muts te dragen.
  2. Blijf zichtbaar. Dus zorg in de donkere winter dat je fiets goed verlicht is en maak gebruik van reflectie. Voorlamp, achterlicht, spaakreflectie en controleer het allemaal regelmatig.

Neem steekproeven. Soms vergeet je je lamp uit te doen en is al snel de batterij leeg. Bij 70% van de fietsen doet een of meerdere lampen het niet. Echt schokkend! Zorg dat je fietslampjes in voorraad hebt. https://ziemi.nl/. https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=ventielverlichting&suggestFragment=ventielverlichting.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-fietsverlichting-en-reflectie-op-een-fiets

  1. Zet het zadel in de winter iets lager. Moet je dan een voetje bijzetten dan kom je goed bij de grond.
  2. Zet je bandenspanning in de winter op minimaal. Je kunt je bandenspanning aflezen aan de zijkant van de band.
  3. Blijf je kind continue coachen. Bij het fietsen op gladde plekken zoals tramrails, witte strepen, nat wegdek, etc. En blijf dit herhalen!

Vraag: zijn deze tips ook voor volwassenen/medewerkers van toepassing?
Ja, eigenlijk wel.

Vraag: Wat is het grootste obstakel om het kind op de fiets te krijgen?
Dat zijn de ouders. Die moeten het goede voorbeeld geven en zelf ook fietsen. Daarbij moeten zij fietsen bij het kind stimuleren. Als je als kind veel fiets dan blijf je dat ook later doen.

Overige tips:

  • Blijf als werkgever in de winter op hetzelfde niveau aan fietsstimulering doen. Als je als werkgever een winterdip neemt, straal je uit naar de werknemer dat fietsen in de winter niet zo hoeft. Doe dat dus niet.
  • Zet een testprogramma met een e-bike juist in het voorjaar op. Dan zijn mensen gewend om naar het werk te fietsen en fietsen ze eerder de winter door.
  • Zorg dat de speed pedelecs in de winter overgaan op winterbanden. Dat kan je regelen via je leasemaatschappij.
  • Een fietssimuleringsprogramma starten in het najaar kan best. December en januari zijn niet zulke goede maanden. Dat heeft niets te maken met het weer maar met het feit dat het dan laat licht is en vroeg donker. Rond 1 februari is het al vroeger licht en zie je dat de interesse voor fietsen weer terugkomt.
  • Denk al in oktober na over het fietsstimuleringsprogramma. Tot aan de uitvoering gaat er nog een tijd overheen. Dus start niet te laat.
  • Maak een flyer met alle voordelen van het fietsen in de winter!

 

De 5 tips van Elske van de Fliert
Wat doe je als fietser (werknemer) en hoe help je als werkgever?

  1. Er is geen slecht weer, er is alleen slechte kleding. Let daar op want kleding hoeft geen beletsel te zijn. Kom medewerkers hierin financieel tegemoet. Denk aan accessoires: zoals een regenpak maar net zo belangrijk een waterdichte laptoptas. Heb je een elektrische fiets dan zweet je minder, dat is fijn in de zomer maar ook in de winter. Want ben je erg bezweet dan krijg je het daarna erg koud. Dat is met een e-bike minder.
  2. Zorg dat je het OV-alternatief altijd paraat hebt. Ga je altijd met de fiets en kan dat een dag niet omdat je band lek is of als er veel sneeuw ligt, zorg dat dat je van tevoren al weet welk OV je moet hebben. Als werkgever kan je deze incidentele OV-ritten ook vergoeden. Wees daar ruimhartig in. En zorg dat het eenvoudig te declareren is.
  3. Wees zichtbaar! Ik heb geen speed pedelec maar toch zet ik vaak een fietshelm op. Als werkgever kun je dit ook vergoeden of als Kerstcadeau geven of zorgen dat je een webwinkel hebt waar medewerkers materialen kunne kiezen. Zet in de fietsenstalling een doos neer met fietsverlichting. Dan kunnen medewerkers daaruit pakken als het onverhoopt nodig is.
  4. Denk eens aan een fietsmaatje. Stimuleer dat medewerkers met elkaar meefietsen. Dan zeg je minder snel af. En het helpt ook bij het fietsen in het donker. Faciliteer als werkgever de ontmoeting.
  5. Onderhoud je fiets goed. Als werkgever kun je regelmatig de fietsenmaker op de zaak (juist in de winter) langs laten komen. Dit wordt door medewerkers enorm gewaardeerd.

Actie Fietswerkgever van het jaar
Bent u de werkgever die een goed fietsbeleid heeft? Dan bent u wellicht de fietswerkgever van het jaar. Aanmelden kan tot 21 maart 2023. Bekijk de voorwaarden

Actie Fietsheld van het jaar 2022
Heeft u medewerkers die naar het werk fietsen? Nomineer hen dan voor Fietser van het jaar 2022. Het gaat niet om de afstand maar wel of ze een echte fietsheld zijn. Bekijk de voorwaarden. Aanmelden kan tot 5 december.

Tot slot

Anna Schouten dankt alle deelnemers voor hun actieve inbreng bij dit webinar. Met name grote dank aan de sprekers van vandaag: Meike Lansbergen van Groeifiets en Fred Pruis van Politiedienstencentrum.

Neem als werkgever vooral contact op met de mobiliteitsmakelaars. Zij kunnen je verder helpen en vragen beantwoorden. Dit webinar werd georganiseerd door Zuid-Holland Bereikbaar: Anna Schouten, Ellery Landheer en Elske van de Fliert (mobiliteitsmakelaars) en Marina Meens (communicatieadviseur en projectleider campagne Ways2go).

Noteer vast 9 december in je agenda. Dan is het onderwerp van het lunch & Learn webinar de allianties van werkgevers die er in Zuid-Holland zijn. Wat bieden ze jou als werkgever?