
Verslag webinar: Fossielvrij reizen met de privéauto
Verduurzaming privéauto's van uw medewerkers? Wat kunt u als werkgevers daar aan doen?
Fossielvrij reizen met de privéauto. Hoe ga je als werkgever je medewerkers stimuleren om duurzaam te reizen met hun privéauto? Het is niet gemakkelijk maar er zijn wel voorbeelden van werkgevers die het doen. We geven je in dit webinar de tips en tricks.
Moderator Anna Schouten heet alle aanwezigen van harte welkom bij dit lunch & learn webinar.
Een bijzonder welkom aan onze sprekers van vandaag: René van Leeuwen van Evides, Arjos Bot van Arval en Jacob Huijser van Amega Fleet. Het onderwerp is Fossielvrij reizen met de privéauto en op welke manieren je als werkgever je medewerkers hierbij kan stimuleren om dit te doen.
Van 31 oktober tot en met 4 november vindt landelijk de Fossielvrije Week plaats. Uitstootvrij reizen wordt steeds belangrijker. Bekend is dat het elektrificeren van het lease wagenpark een zakelijk besluit is waarin je vooral je medewerkers moet meekrijgen. Hen moet verleiden en overtuigen. Iets anders is het elektrificeren van de privéauto’s waarmee medewerkers op pad zijn. En dat zijn er heel wat. Gemiddeld heeft een bedrijf slechts 10% leasewagens en de rest is privé. Hier is dus veel CO2 winst te behalen. Maar er zijn ook andere voordelen. Vanaf 2023 (naar verwachting juli) moeten werkgevers met 100 medewerkers of meer hiermee ook aan de slag. Dat treedt de ‘informatieplicht werk gebonden personenmobiliteit’ in werking. Laten we met elkaar kennis delen en elkaar te inspireren.
Gebruik van zakelijke e-auto ook privé
René van Leeuwen is wagenparkbeheerder van Evides en vanuit die functie ook betrokken bij alle voorzieningen rondom de prive-auto.
Sinds Covid werken veel medewerkers hybride. Ze komen dus minder naar kantoor en voldoen niet meer altijd aan de eisen om in aanmerking te komen voor een bedrijfsauto. De vraag is hoe hier mee om te gaan en welke argumenten je kunt gebruiken om dan over te stappen op duurzaam vervoer.
Tegelijkertijd hebben we in toenemende mate te maken met parkeerproblematiek. (een deel van de) Medewerkers kan bijvoorbeeld de elektrische poolauto niet meer mee naar huis nemen omdat ze die auto niet kunnen parkeren. Zeker bij storingsdiensten is het niet handig als de auto eerst op afstand moet worden opgehaald. Dat kost te veel tijd.
We zijn nu al gestart met ons voor te bereiden op de ‘informatieplicht werk gebonden personenmobiliteit’. Hoe gaan we het woon-werkverkeer van medewerkers dan goed in kaart brengen?
Tegelijkertijd is een aantal zaken in gang gezet:
- Op alle locaties zijn laadpalen geplaatst, ook voor de prive-auto’s.
- Medewerkers die een e-bike overwegen kunnen er een uitproberen. Zo maken we het laagdrempelig.
- Medewerkers die de beschikking hebben over een elektrische bedrijfsauto mogen die ook privé Zo hopen we de CO2 terug te dringen. Dan betaal je naast de fiscale bijdrage een eigen bijdrage.
- In 2020 hebben we voor de eerste keer een mobiliteitsscan laten uitvoeren door Zuid-Holland Bereikbaar. Zo kregen we inzicht hoe medewerkers reizen, op welke afstand ze wonen, etc. Die scan wordt dit jaar herhaald om de veranderingen in beeld te brengen en te zien waar de mogelijkheden liggen.
- Ook gaan we aan de slag om alle mobiliteitsregelingen van fiets, thuiswerken en deelvervoer aan te passen zodat er een stimulerende werking van uitgaat voor medewerkers die nu met de privéauto reizen.
- We betrekken medewerkers hierbij door enquêtes uit te zetten en hen te bevragen waar ze behoefte aan hebben.
Stimuleer duurzaamheid met financiële prikkels
Arjos Bot is mobiliteitsexpert bij Arval, een bedrijf dat mobiliteitsoplossingen aanbiedt aan klanten. Hij neemt ons mee in een bedrijfscase van de Oosterhoff Groep: een groep van 10 samenwerkende adviesbureaus.
De klant startte in 2020 vanuit HR met de visie dat een nieuw beleid gewenst was met oog voor duurzaamheid. Daarbij is nadrukkelijk ingezet op het verleiden van medewerkers tot andere keuzes met behulp van financiële prikkels.
- Differentiatie in vergoedingen. 0,19 voor elke fietskilometer. Een elektrische auto wordt per kilometer met 0,29 of 0,34 vergoed (afhankelijk van het bedrijfsonderdeel).
- Bij carpoolen ontvangt de bestuurder een (reguliere) vergoeding van 0,15 per kilometer met daarbovenop 0,05 per kilometer voor het carpoolen. Ook de bijrijder ontvangt een carpool vergoeding van 0,05 per kilometer.
- Alles wordt bijgehouden in een app. Dat geldt overigens ook voor thuiswerken en thuiswerkvergoedingen.
- Er is een pool van elektrische deelauto’s. Handig want die kan je snel naar behoefte opschakelen of juist afschakelen.
Het nieuwe beleid is vanaf het begin in overleg met de OR tot stand gekomen.
Tips:
- Zoek de ambassadeurs/enthousiastelingen in je organisatie;
- Het ontwikkelen van het nieuwe beleid kost veel tijd. Schakel dus ook communicatie in;
- Bedenk een plan hoe je het gaat aanpakken. Een goed begin is het halve werk.
Ga aan de slag en zet de eerste stappen
Jacob Huijser is directeur mobilitics services van Amega Fleet. Vanaf 2012 zien we al de transitie naar duurzame mobiliteit en eigenlijk is het nu zo dat we niet meer zonder duurzame mobiliteit kunnen maar ook niet meer zonder willen. Bij onze klanten zien we een aantal koplopers Die bereiden zich goed voor en zien de urgentie. Zij nemen de boodschappen die de overheid geeft over milieuvrije zones, etc. serieus en bereiden zich daarop voor. Ook al zijn zij nu nog niet geheel fossielvrij, die bedrijven komen er wel omdat ze er al over nadenken en de eerste stappen hebben gezet. Dat is dus ook wat ik iedereen zou aanraden. Ga aan de slag en zet stappen, hoe klein ook, maar ga aan het werk.
Daarnaast heb je een aantal bedrijven dat lang heeft gedacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Die zie je nu nerveus worden. Ze hebben de ontwikkelingen niet gevolgd en moeten nog helemaal starten. Dat loop je als bedrijf echt achter.
Tips:
- Zorg dat je weet hoe je medewerkers nu reizen. Doe een mobiliteitsscan.
- Deel vervolgens je medewerkers in groepen hoe ze nu reizen in. Medewerkers met een leaseauto hebben een ander beleid/benadering nodig dan degenen die met de privéauto in het woon-werkverkeer reizen of die de privéauto altijd zakelijk inzetten en een vergoeding per kilometer ontvangen. Maak onderscheid.
- Bepaal de groep medewerkers die tot op 20 kilometer woonwerkafstand zitten. Als je die duurzamer laat reizen is dat goed voor hun vitaliteit, je kosten en voor je duurzaamheid.
De tips van Elske
Zoals altijd eindigen we het webinar met de tips van Elske van de Fliert. Dit keer over de manieren waarop je privé fossielvrij reizen bij je medewerkers kan stimuleren:
- Bereken de CO2 footprint van het woon-werk verkeer. Dit kan met behulp van een enquête aan medewerkers.
- Ga met je leasemaatschappij of fleetsales van je auto dealer het gesprek aan over een goede private leasedeal. Doe dit wel in combinatie met ondersteuning in het kader van de BKR-registratie.
- Geef medewerkers de tijd en ondersteuning om uit te zoeken wat hun reisopties en financiële consequenties zijn. Geef rekenvoorbeelden.
- Wellicht biedt HVO een mogelijke kans om duurzamer te reizen. Het gaat dan om de mensen die nu op diesel rijden. HVO is een natuurlijke diesel op basis van reststromen.
- Vergoed ruimhartig alle mobiliteit die je wilt stimuleren: fiets, OV, deelvervoer en thuiswerken. Een goede vergoeding stimuleert enorm.
- Het inzetten van ambassadeurs is essentieel;
- Het aan de slag gaan met het verduurzamen van de privé mobiliteit is lastig. Het vereist dat je er intentioneel mee bezig bent. Vanuit Zuid-Holland Bereikbaar helpen we je daar graag mee. Neem contact met ons op. info@ways2go.nl
Tot slot
Anna Schouten dankt alle sprekers en deelnemers voor hun actieve inbreng bij dit webinar. Neem als werkgever vooral contact op met de mobiliteitsmakelaars. Zij kunnen je verder helpen en vragen beantwoorden. Dit webinar werd georganiseerd door Zuid-Holland Bereikbaar: Anna Schouten, Ellery Landheer en Elske van de Fliert (mobiliteitsmakelaars) en Marina Meens (communicatieadviseur en projectleider campagne Ways2go).
Noteer vast 11 november in je agenda. Dan is het onderwerp van het lunch & Learn webinar de wijze waarop werkgevers hun medewerkers kunnen stimuleren om de winter door te fietsen. Meld je nu aan.